TECHNOLOGY

ПЕТ -КТ

PET-CT, кој се користи за создавање 3D слики од физиолошки процеси во телото, е апарат за снимање што се користи за одредување на тумори, степенот на нивното ширење, планирање на радиотерапија и следниот процес.

ПЕТ -КТ

Преглед

PET-CT е метода за нуклеарна медицина која овозможува 3D следење на физиолошките процеси на телото и се користи со години. Во 2000 година беше избран за „изум на годината“ во областа на медицината од страна на магазинот TIME и проби нов терен во областа на медицинските слики.  

PET-CT, кој се состои од комбинирање на PET уредот со КТ, обезбедува анатомски и физиолошки информации во една сесија и ја зголемува точноста на прегледот.

Областа на употреба на PET-CT е генерално во областа на онкологијата.  Се користи за дијагностицирање, стадиумирање, рестартирање и евалуација на одговорот на третман на лимфом, малигнен меланом, тумори на главата и вратот, рак на белите дробови, рак на дојка, колоректален карцином, хранопроводот и тумори на желудникот, гинеколошки карциноми, мезотелиом, примарни тумори на коските и метастази од непознато примарно потекло.  

ПЕТ-КТ скенирањето, исто така, дава резултати во невролошки случаи како рана дијагноза на Алцхајмерова болест, одредување на фокусот на епилепсијата и истражување на присуство на живо ткиво во срцето по срцев удар.

FDG, кој е потребен за PET-CT испитувањето, се администрира интравенски и акумулацијата во клетките со висока метаболичка активност како што се клетките на туморот резултира со успешно снимање. Бидејќи сликата е земена од целото тело, може да се откријат дури и случаи како што е ширење на рак на друг дел од телото (метастази).

Денес, раната дијагноза на многу болести е полесна со PET-CT. Во периодот пред PET-CT, дали јазлите во телото се канцерогени или не, може да се утврди само со биопсија, сега PET-CT може да утврди дали лезиите се канцерогени или не со висока чувствителност.

Контакт линии

Контактирајте со нас преку нашите сметки на социјалните медиуми, WhatsApp или со пополнување формулар.

Hera Healthcare