Офталмологија

Офталмологија

Офталмолошкиот оддел се занимава со дијагностика и третман (медицински и хируршки) на болести и бенигни и малигни тумори на очната топка и на оптичкиот нерв.

Softawe
Hera Healthcare

Испратете го вашиот број за да добиете подетални информации од нашите претставници на пациенти

Phone

Overview

Нашите очи - еден од нашите пет сетилни органи - се од големо значење за нашиот секојдневен живот и квалитетот на животот. Започнувањето на редовни очни прегледи во детството овозможува дијагностицирање на болестите во раните фази и го олеснува процесот на лекување.

Подолу се накратко објаснети болестите кои се дијагностицираат и лекуваат на офталмолошкиот оддел; сепак, потребно е барем приближно да се знаат структурите што го формираат очниот глобус.
 

Ophtalmology_d37b2f073b.webp
Најоддалечениот дел од окото е рожницата. Имајќи проѕирна структура, рожницата е точката каде светлината контактира со окото и се прекршува. Обоениот дел од окото, имено ирисот, се наоѓа веднаш зад рожницата. Ученикот се наоѓа во центарот на ирисот. 

Појавувајќи се црно додека гледате однадвор, леќата се наоѓа зад зеницата. Зад леќата се наоѓа шуплината на глобусот и оваа празнина е исполнета со структура слична на гел наречена витреус. Склера, бел дел од окото, го опкружува целиот очен свет, освен рожницата. 

Ретината е највнатрешната обвивка на окото. Постои жолта дамка (макула) во мрежницата, која овозможува јасен вид, на задниот дел од окото. Сликата формирана во макулата се пренесува во мозокот преку оптичкиот нерв.

Раната дијагноза во детството спречува појава на неповратни нарушувања

Детска офталмологија

Редовното испитување на очите кое игра главна улога во квалитетот на животот треба да се започне уште од детството. Вродена катаракта, затворени солзни канали, вроден глауком, амблиопија и страбизам се меѓу офталмолошките болести кои најчесто се развиваат во детството. 

Хируршки корекции, очила, контактни леќи и специјални ласери се користат за лекување на офталмолошки заболувања од детството.

Болести на рожницата

Одделот за рефрактивна хирургија се занимава со дијагноза и третман на рефракторни нарушувања во окото. Оваа единица во основа се занимава со огноотпорни нарушувања на рожницата и мајчин леќа.

За огноотпорни нарушувања во рожницата, која е проѕирниот слој на најоддалечениот дел од окото, апарат за окуларна топографија што ја проценува површината на рожницата, кератометар кој ја мери силата на рожницата да ја прекрши светлината, спекуларна микроскопија и уреди за мерење на дебелината на рожницата (пахиметрија) се користат. 

Во зависност од видот и тежината на нарушувањето, се користат различни техники, како што се PRK, LASEK и LASIK. Технологијата зад овие техники е Excimer Laser. Заедничката цел на овие методи е да се преобликува површината на рожницата и да се елиминира огноотпорното нарушување. Обезбеден е и третман на миопија, хиперопија и астигматизам.

Ослободете се од маглата пред вашите очи

Болести на леќата - катаракта

Имајќи транспарентна структура, леќата ја губи својата проѕирност и се заматува, понекогаш вродено и поради стареење и фактори на животната средина во други случаи. Главната функција на леќата е да ја фокусира светлината кон макулата; затоа, видот станува заматен како резултат на заматување. 

Оваа состојба се нарекува катаракта и единствениот третман е замена на леќата со вештачка. Денес, PHACO (факоемулзификација) е спектакуларна метода која овозможува третман на катаракта без поставување на конци. Во операцијата PHACI, мајчината леќа се отстранува преку дупка со големина од неколку милиметри и се вградува вештачка леќа (интраокуларна леќа) низ истата дупка. 

Развојот на технологијата на леќите овозможи симултан третман на хиперопија, миопија и астигматизам со помош на интраокуларни леќи.

 

Ретинални заболувања

Ретината е структурата што го обложува внатрешниот ѕид на очната топка. Внатрешната граница на мрежницата е во непосредна близина на стаклестото тело (воден хумор) и вообичаеното име на процедурите што се изведуваат на овој дел од окото е виретинална хирургија. 

Во случај на кинење на мрежницата од која било причина, стаклестото тело напредува низ оваа дупка и ја одвојува мрежницата од склерата. 

Во овој случај, мрежницата колабира во внатрешноста на земјината топка и го нарушува видот. За дијагноза на оваа состојба наречена одлепување на мрежницата, се користи оптичка кохерентна томографија, исто така наречена томографија на очите и офталмолошка ангиографија. 

За благи состојби, аргон ласер се користи за третман додека витректомија е потребна во доцните фази.


 

Глауком

Интраокуларниот притисок зависи од течноста што ја исполнува земјината топка, имено стаклестото тело. Прекумерното производство на оваа течност или неуспехот да се исцеди правилно го зголемува интраокуларниот притисок, што резултира со оштетување на макулата -најзадниот дел од очната топка- и оптичкиот нерв. 

Како резултат на тоа, видното поле се губи и визуелната острина се намалува. Оваа болест обично напредува подмолно и редовниот очен преглед е критичен за рана дијагноза.

Hera Healthcare ви обезбедува неограничен избор на експерт и технологија за третман на офталмолошки заболувања кои се движат од вродени нарушувања на очите до окулопластика, рефрактерни нарушувања, секундарни заболувања на ретина и макула до стареење и дијабетес до трансплантација на рожница.

Ве молиме контактирајте не за специјално советување“.