Оториноларингологија (Уво, нос, грло)

Оториноларингологија (Уво, нос, грло)

Оториноларингологија (ENT) е медицинска дисциплина која се фокусира на дијагноза и третман (медицински и хируршки) на болести и дисфункции на главата, вратот, носот и грлото во сите возрасни групи.

Softawe
Hera Healthcare

Испратете го вашиот број за да добиете подетални информации од нашите претставници на пациенти

Phone

Преглед

Оториноларингологијата се занимава со широк спектар на нарушувања кои се движат од оние кои можат да се третираат со лекови, како што се хронични шмркање и синузитис, до тумори на пределот на главата и вратот.

 Покрај тоа, хируршките процедури за болести на носот кои предизвикуваат отежнато дишење, како и козметички проблеми, исто така се спроведуваат на овој оддел и за лекување на состојбата и за да се обезбеди поестетски изглед.

Дијагностицирани и третирани нарушувања на Одделот за оториноларингологија

Болести на ушите
Губење на слух
Инфекции на увото (надворешно, средно и внатрешно уво).
Тинитус
Вртоглавица и нарушувања на рамнотежата (вртоглавица итн.)
Нарушувања на мирисот
Хронична епистакса
Алергии на носот
Назална конгестија
Проблеми поврзани со изгледот на носот
Акутен и хроничен синузитис
Нарушувања на голтањето
Назален полип
Болести на гласните жици
Полипи на гласните жици
Оштетување на гласот
Опструкции на лакрималните жлезди
Јазли на тироидната жлезда
Гушавост
Рак на тироидната жлезда
Вродени маси на вратот
Сите видови на рак на главата и вратот
Воспаление и хипертрофија на крајниците и аденоидите
 

Одделение за аудиологија

Аудиологијата се занимава со дијагноза и третман на нарушувања на слухот и рамнотежата. Како составен дел на одделот за оториноларингологија, аудиолошкото одделение се занимава со рутинско мерење и следење на нивото на слухот, почнувајќи од неонаталниот период. 

Аудиологијата е клучна единица која го поддржува одделот за оториноларингологија за дијагноза и третман на губење на слухот, како и вртоглавица и нарушувања на рамнотежата, нарушувања на говорот и нарушувања на гласот.

Што е кохлеарен имплант?

Кохлеарните импланти, наречени и бионички уши, го обновуваат слухот на лицата кои се глуви, на кои повеќе не може да им се помага со слушни помагала и кои имаат сензоневрален губиток на слухот.

Конвенционалните слушни помагала го прават звукот што се носи до увото погласен и ја засилуваат способноста за слушање. Кохлеарните импланти, пак, го решаваат проблемот со претворање на звуците кои допираат до увото во сигнал поради нервен проблем.

Кај здрава личност, звукот што допира до увото се пренесува до средното уво преку надворешниот акустичен канал. Звучните бранови стигнуваат до тимпаничната мембрана во средното уво, правејќи ги трите мали коски во средното уво да осцилираат. 

Тие движења формираат бран на притисок и тие се пренесуваат во внатрешното уво; потоа, бранот стигнува до структурата наречена кохлеа во внатрешното уво. Кохлеарните клетки ги претвораат овие бранови на притисок во електрични сигнали и ги пренесуваат до мозокот преку аудитивниот нерв. 

Кохлеарниот имплант е прилично ефикасен и удобен метод за лекување на губење на слухот предизвикан од дефект на овој механизам.

Во основа, кохлеарен имплант се состои од три дела: микрофон кој функционира како уво, имплант кој ги претвора звуците во сигнал и електроди кои ги носат сигналите произведени од имплантот.

Најпогодни кандидати за бионичко уво се новороденчињата и децата со оштетен слух и возрасните кои страдаат од сериозно губење на слухот поради нарушена нервна спроводливост. Предностите на овој уред ќе бидат ограничени за лица со недоволно развиен јазик и говор.

Заздравувањето на хируршката рана трае приближно еден месец по хируршки поставување на процесорскиот дел и електродите на кохлеарниот имплант. Следно, микрофонот на кохлеарниот имплант се фиксира на кожата веднаш зад увото и се прават прилагодувања за пациентот. Кохлеарниот имплант пациентот го користи доживотно.

Ако вие, членовите на вашето семејство или најблиските страдате од едно од нарушувањата споменати погоре, можете да договорите со нас да го вратиме вашето здравје со личен план за лекување“.