Роботска хирургија

Роботска хирургија

Историски гледано, хирургијата го усвои принципот на предизвикување најмала штета на пациентите при хируршки третман на болести. Во минатото, засеците со димензии до десетици сантиметри се правеле при хируршки зафати (на пример, операции направени со отворање на ѕидот на градниот кош). Во догледно време, развојот на хируршките алатки и техники го донесе концептот на минимално инвазивна хирургија. Минимално инвазивната хирургија има за цел да ја минимизира траумата, да ја ублажи постоперативната болка и да го скрати постоперативниот болнички престој, бидејќи им овозможува на хирурзите да вршат операции преку многу мали засеци.

Softawe
Hera Healthcare

Испратете го вашиот број за да добиете подетални информации од нашите претставници на пациенти

Phone

Револуционерен развој во хируршките процедури

Првата револуционерна новина беше лапароскопската хирургија во смисла на минимално инвазивна хирургија. Откако го пронашле своето најчесто поле на употреба во холецистектомијата (отстранување на жолчното кесе), хирурзите со овозможена лапароскопска хирургија вршат хируршки процедури преку само 3 или 4 дупки на кожата. 

Овој развој е проследен со ендоваскуларни операции (процедури кои се изведуваат преку луменот на крвните садови).

Роботската хирургија е технолошка врвна точка на минимално инвазивната хирургија.

Што е роботска или хирургија со помош на робот?

Во роботската хирургија, хирургот го контролира роботот користејќи конзола и ја изведува операцијата на овој начин. За да се нагласи дека операцијата всушност ја врши хирургот, оваа операција се нарекува и роботска асистирана хирургија. Операциите се во основа лапароскопски процедури.

Овој робот не само што овозможува извршување на операцијата преку мали дупки на кожата и/или коската, туку обезбедува и бројни предности за хирургот и пациентот.

Роботот да Винчи успешно се користи во хирургија со помош на роботи низ целиот свет од 1997 година.

Зошто роботска хирургија?

Во системот за роботска хирургија има две камери. За разлика од лапароскопската хирургија која го рефлектира хируршкото место дводимензионално на мониторот, овие две камери обезбедуваат тродимензионална слика на хируршкото место за лекарот. 

Затоа, хирургот ја согледува и длабочината на хируршкото место. Од друга страна, хирургот може да ја зголеми сликата на хируршкото место со контролирање на овие камери со висока резолуција. Благодарение на високата резолуција, квалитетот на сликите не го нарушува зголемувањето.

Рацете на роботот Да Винчи имаат агол на враќање од 540 до 720 агли. Оние раце со опсег на движење многу повисоко од човечкиот зглоб го олеснуваат движењето на хирургот особено во тесните и ризичните региони. 

Од друга страна, дури и незначителното тресење во рацете на хирургот не се испраќа на рацете како команда. Така, се обезбедува прецизност под милиметар.

Туморските операции кои траат предолго неизбежно предизвикуваат екстремно уморен хирург. Во хирургијата со помош на роботи, хирургот ја спроведува процедурата со седење на стол и испраќање команди од конзола, и на тој начин неговата/нејзината концентрација на местото на операцијата е максимизирана.

Операцијата со роботска помош може да се користи за хируршко управување со многу болести во многу одделенија како што се урологија, кардиологија, оториноларингологија, неврохирургија и општа хирургија.

Имајќи ги предвид овие карактеристики, операцијата со помош на робот создава огромна разлика во операциите кои бараат почувствителни движења од лапароскопската хирургија.

Примери на операции каде роботска асистирана хирургија успешно се користи

Рак на простата (Радикална простатектомија)

Рак на бубрег

Стенози на мочниот меур и уринарните патишта

Отстранување на матка (хистеректомија)

Отстранување на миоми

Хируршка поправка на вагинален пролапс

Рак на матката и грлото на матката

Хирургија на фалопиевите туби

Поправки на митралната валвула

Коронарна бајпас хирургија

Поправка на дупки во срцето

Хируршки третман на колоректален карцином

Гастрична бајпас хирургија (хирургија за дебелина)

Операција на уста, грклан и тироидна жлезда“