Трансплантација на коса

Трансплантација на коса

Иако постојат многу основни причини за губење на косата, главните причини се генетските фактори кај мажите и хормоналните фактори кај жените. Губењето на косата е еден од најчестите козметички проблеми денес; исто така, трансплантацијата на коса е меѓу најчесто изведуваните козметички процедури. Очекуван услов за здрава личност е да изгуби од 80 до 100 влакна дневно. Од друга страна, дел од нашата коса (обично онаа блиску до тилот) не треба да опаѓа поради нивната природа или - со други зборови - не се чувствителни на андрогени. Трансплантацијата на коса е третман кој обезбедува трајни резултати за секого без никакво нарушување што предизвикува опаѓање на косата или поединци кои не користат никакви лекови што доведуваат до губење на косата.

Softawe
Hera Healthcare

Испратете го вашиот број за да добиете подетални информации од нашите претставници на пациенти

Phone

Методи за трансплантација на коса

Трансплантацијата на коса е хируршка процедура. Иако се користат различни методи за трансплантација на коса, најчесто користените техники со докажана ефикасност се трансплантација на фоликуларна единица (FUT), екстракција на фоликуларна единица (FUE) и директна имплантација на коса (DHI).
 

Трансплантација на фоликуларна единица (FUT)

Имајќи малку подолга историја во споредба со другите два методи, FUT методот подразбира отстранување на ленти од здрав скалп од пределот на тилот. 

Секоја од овие ленти наречени графт вклучува 1 до 4 фоликули на косата. Овие ленти се зашиени на скалпот каде што има проретчување на косата или ќелавост. Овие конци се отстрануваат во просек за 2 недели. 

Иако поради конците останува незначителна лузна, таа не е видлива освен ако косата не се скрати премногу.

 

Екстракција на фоликуларна единица (FUE)

Решавање на проблемот со лузна при трансплантација на фоликуларна единица, Екстракција на фоликуларна единица (FUE) е најчесто користената техника за трансплантација на коса.

Во FUE, графтите кои се нарекуваат фоликуларна единица и вклучуваат 2 до 3 влакна се отстрануваат од пределот на тилот со помош на многу фини (0,5 mm) игли. Техниката FUE овозможува користење на други влакна во телото кога нема доволно влакна во пределот на тилот и тоа дава предност. 

Бидејќи фоликуларните единици се собираат поединечно, шиењето не е потребно. Бидејќи постапката може да се изврши под локална анестезија или седација, пациентот не трпи болка. Болката може да се контролира со едноставни лекови против болки по процедурата.

Косата се анализира главно во сите техники за трансплантација на коса. Постапката е планирана со оглед на предната линија на влакното и аголот на каналите на фоликулите. Целта на оваа фаза на планирање е да се обезбеди природен изглед на косата по трансплантацијата.
 

Hair_Transplantation_70afc84c2b.webp
Во методот FUE, влакната се сечат многу кратко пред постапката. Сепак, методот на директна имплантација на коса (DHI) обезбедува трансплантација на коса без сечење на косата за соодветни случаи.

Откако косата ќе се скрати, фоликуларните единици поединечно се собираат од пределот на тилот со помош на микромотор. Тие графтови се чуваат во посебен раствор до фазата на трансплантација. 

Следно, се отвораат каналите каде што ќе се постават овие фоликули и се имплантираат фоликуларни единици. Во завршна фаза се врши облекување на раната за донорските и реципиентните региони и пациентот може да биде отпуштен. Сите овие процедури се завршуваат за 6 до 8 часа.

Нема разлика помеѓу FUE и FUT техниките во однос на природниот изглед под услов тие да се изведат точно. Сепак, FUE техниката почесто се користи поради нејзините предности.

Благ оток, модринки и вкочанетост во скалпот се очекувани симптоми по трансплантацијата на коса. Повеќето од нив спонтано исчезнуваат без интервенција. Вашиот лекар ќе ве информира за формациите на закривување што ќе се развијат на скалпот како резултат на заздравувањето на раните. Косата обично се мие на клиниката за прв пат по процедурата. Во оваа фаза, пациентот е информиран како да ја измие косата.

Иако влакната почнуваат да растат кратко време по трансплантацијата на коса, тие апсолутно опаѓаат во рок од 1 до 2 месеци. Оваа најчесто забележана состојба се нарекува шок губење на косата и тоа е очекувана состојба. Изгубените влакна повторно ќе пораснат во рок од 3 до 4 месеци. 

Сепак, постои многу висок ризик од трајно шок опаѓање на косата и губење на косата на местото на донаторот доколку постапката ја вршат неискусни лица.

Предности на FUE

Оштетувањето на местото на донаторот е минимизирано бидејќи фоликуларните единици се собираат една по една. Оваа техника не предизвикува лузни бидејќи не бара шиење. 

Што е најважно, овозможува третман ако основната причина за губење на косата или ќелавост е траума како изгореница. Бидејќи оштетувањето во скалпот е минимизирано, периодот на опоравување е краток и пациентите можат да го продолжат секојдневниот живот за пократко време.

 

Ризици

Дури и ако е едноставна процедура, трансплантацијата на коса во суштина е операција. Поединците кои имаат срцеви заболувања, хронични заболувања и кои користат средства за разредување на крвта, нужно треба да се консултираат со своите лекари и со лекарот за трансплантација на коса и да ги информираат за нивните состојби.

Од друга страна, процедурата апсолутно треба да се изведува во болнички услови поради потенцијални компликации од помали операции.