ВО НОВА ЕРА

Третман на рак (онкологија)

Стапката на раст на клетките во човечкото тело се проверува и регулира со одредени контролни механизми. Генетските и еколошките фактори го нарушуваат овој контролен механизам, што резултира со абнормален раст на клетките и рак.

Softawe
Hera Healthcare

Испратете го вашиот број за да добиете подетални информации од нашите претставници на пациенти

Phone
  • Операција за рак
  • Медицинска онкологија
  • Радијациона онкологија

Операција за рак

Операцијата често се користи и за дијагностицирање и лекување на рак.

Зошто се изведува операција на рак?

Од следниве причини, често е неопходна операција за рак:

Избегнување на рак. Кај некои видови на рак, орган може да се отстрани пред да се развие канцероген тумор. На овој начин, операцијата помага да се спречи рак.

Дијагноза. Преку операција, може да се добие примерок од ткиво за тестирање. Примерокот се испитува во лабораторија за да се утврди дали е канцероген. Може да се користат и други тестови за да се види генетскиот состав на клетките. Резултатите од тестот имаат влијание врз тоа како треба да бидете третирани.

Станирање. По операцијата на ракот, може да се одреди степенот на ракот и неговиот потенцијал за ширење. Овие податоци се користат за да се утврди стадиумот на ракот. Врз основа на стадиумот на вашиот малигнитет, вашиот лекар може да одлучи дали ви треба интензивна терапија и колку е сериозна вашата состојба.

Третман од прв избор. Главниот третман за многу малигни тумори е операција.

Откривање. По операцијата, ракот не може секогаш да биде целосно отстранет. Хирургот има најмногу простор за отстранување. Овој процес се нарекува обезмастеност.

Ослободување од несакани ефекти или симптоми. Операцијата може да го подобри квалитетот на вашиот живот. Може да ја отстрани болката, на пример, ако ракот притиска на коска или нерв. Со овој пристап, цревниот-блокирачки карцином може да се отстрани.

Хирургијата често е дел од другите третмани за рак. Овие режими може да вклучуваат хемотерапија, терапија со зрачење и други терапии. Кои третмани се најефективни за вас ќе зависи од видот, фазата и општата здравствена состојба на вашиот рак.

Кои техники често се користат за време на операцијата за рак?

Кога е технички возможно, операцијата за рак има за цел целосно да ја отстрани болеста од телото. Хирургот го постигнува ова со отстранување на некое блиско здраво ткиво покрај ракот.

Хирургот може да отстрани повеќе лимфни јазли од областа. Се прави тестирање за да се види дали има канцерогени клетки во лимфните јазли. Ако ракот ги зафати лимфните јазли, тој може да се прошири и на други телесни органи.

На кои други начини функционира операцијата за рак?

За лекување на рак може да се користи широк спектар на различни процедури. Истражувачите продолжуваат да бараат нови методи. Дополнителни хируршки процедури за рак го вклучуваат следново:

Криохирургија. Два примери на екстремно ладни материјали што се користат во оваа операција се ладна сонда и спреј со течен азот. Студот ги убива канцерогените клетки со замрзнување до смрт.

Електрохирургија. Овој тип на операција користи електрична струја за да ги убие клетките на ракот.

Ласерски третман. Ласерската хирургија користи светлосни зраци за намалување или отстранување на клетките на ракот.

Мохсова техника. Овој метод нежно го отстранува ракот слој по слој. Секој тенок слој се отстранува и се испитува под микроскоп за да се бараат знаци на малигнитет.

Ова се повторува додека не се излечи целиот рак. Мохсовата хирургија се користи за лекување на карциноми кои се прошириле во деликатните региони на кожата, како што е областа околу окото.

Гинеколошка хирургија. Со оваа минимално инвазивна процедура, се прават повеќе ситни засеци за разлика од еден голем. Низ засеците се вметнуваат хируршки алатки и мала камера.

На екранот се прикажува слика од камерата. Хирургот го користи ова за да ги води алатките што се користат за отстранување на ракот. Поради помалите засеци, побрзо закрепнувате од операцијата и доживувате помалку компликации.

 

Работни роботи. Хирургот може да изврши роботска операција додека стои или лежи. Тие можат да видат 3D приказ на областа со која се оперира на екранот.

 

Хирургот користи рачни контроли за да води робот да ги придвижи потребните хируршки инструменти за да ја заврши процедурата. Роботската хирургија му помага на хирургот во тешко достапни места. Пациентите кои се подложени на овој тип на операција може да доживеат помалку постоперативни компликации и пократок период на опоравување.

Природен отвор. Операцијата со природен отвор овозможува пристап до абдоминалните органи без отстранување на кожата. Наместо тоа, хирурзите ги минуваат хируршките инструменти низ дупка која веќе е присутна во телото, како што се устата, ректумот или вагината. На пример, хирургот може да вметне хируршки инструменти во грлото и стомакот.

Малиот засек прави дупка во ѕидот на желудникот. Областа околу стомакот потоа е изложена на хируршка опрема. Алатките исто така може да земат примерок од ткиво на црниот дроб покрај отстранувањето на жолчното кесе.

Природните отвори невообичаено се користат во хируршки процедури. Хирурзите се надеваат дека тоа ќе помогне да се намалат ризиците од инфекција, непријатност и други постоперативни проблеми.

Терапијата за рак се развива. Истражувачите бараат алтернативи за инвазивна хирургија.