Урологија

Урологија

Клиниката за урологија се занимава со дијагностика и третман на болести и карциноми на машките и женските уринарни патишта (бубрези, уретери, мочен меур и уретра) и на машките репродуктивни органи (пенис, тестис и простата).

Softawe
Hera Healthcare

Испратете го вашиот број за да добиете подетални информации од нашите претставници на пациенти

Phone

Преглед

Клиниката за урологија користи и медицински и хируршки средства за лекување на овие состојби, наречени урогенитални нарушувања. На оваа клиника се истражуваат и структурни и функционални нарушувања на машките и женските уринарни патишта и машките репродуктивни органи. 

Овие прегледи вклучуваат општи пристапи како што се лабораториски тестови и методи на слика кои ги користат сите медицински дисциплини, но достапни се и специфични дијагностички методи за урологија. 

Меѓу нив се цистограм (визуелизација на мочниот меур со рендген), анализа на сперма, уродинамични тестови (мерење на интравезикален притисок и волумен), урофлометрија, специфичен антиген на простата, цистоскопија, уретероскопија, цистоуретрографија на повод и биопсија на простата.

Безболно“ решение за болката предизвикана од камења во бубрезите: ендоскопски третман на камења во бубрезите

Во согласност со напредокот во медицината, Урологијата е поделена на поделби кои се дополнително специјализирани во релевантниот аспект на урологијата.

Urology_e0a35ffb78.webp

Андрологија

Андрологијата се занимава со дијагноза и третман на сексуална дисфункција и неплодност кај мажите. По потреба работи во соработка со Одделенијата за ендокринологија, психијатрија и ин витро оплодување за третман на ниско либидо, еректилни дисфункции, деформитети на пенисот, хормонални нарушувања кои резултираат со неплодност и машки фактор неплодност.

Ендурологија

Во основа, таа се занимава со дијагноза и третман на камења во уринарните патишта и бубрезите и користи ендоскопски техники. Исто така, ESWL, екстракорпорална шок бранова литотрипсија, се изведува во оваа поделба.

Женска урологија

пролапсирани женски карлични органи, уринарна инконтиненција, интерстицијален циститис, хиперактивен мочен меур и сите болести на женските уринарни патишта се дијагностицираат и третираат.

Уро-онкологија

Се дијагностицираат и третираат бенигни и малигни тумори во бубрезите, уретерите, мочниот меур, уретрата, пенисот, тестисот на скротумот и жлездата на простатата кај мажите и бенигните и малигните тумори на женските уринарни патишта. 

Работи заедно со одделенијата за медицинска онкологија и радијациона онкологија во лекувањето на сите овие видови на рак.

 

Детска урологија

: Се вршат медицински и хируршки третмани на вродена и детска хидроцела, хипоспадија, циста на врвка, торзија на тестисите и неспуштен тестис; оваа специјалност се занимава и со обрежување за деца.

Услуги кои ги нуди Клиниката за урологија

TUR-простата и мочниот меур
Биопсија на простата
Воспаление на жлездата на простатата
Третман на бенигна хиперплазија на простата (TUR, HoLEP, Greenlight)
Рак на простата (радикална простатектомија)
Ендоскопска хирургија на камења
Хирургија на перкутани камења
Хируршки третман на варикоцела
Предвремена ејакулација
Импотенција
Уринарна инконтиненција
Преактивен мочен меур
Инфекции на уринарниот тракт
Лапароскопската хирургија ви овозможува да си одите дома истиот ден

Напредокот во медицината, исто така, доведе до револуционерен развој на полето на урологијата. Лапароскопските операции, наречени и затворени операции, се користат во уролошките процедури долго време.

 Дополнително, употребата на ендоскопија во урологијата доведе до појава на ендоурологија. Камењата од уринарниот тракт што доведуваат до неподносливи болки се отстрануваат за кратко време без да се направи рез и пациентите можат да го продолжат својот рутински секојдневен живот истиот ден.

За сите подобни пациенти, се претпочита лапароскопска хирургија во сите болници од мрежата Хера Хелткер. Бидејќи лапароскопските операции се изведуваат преку ситни засеци и се поврзани со помала постоперативна болка и пократок престој во болница, удобноста и задоволството на пациентот се максимизирани.

Ве молиме контактирајте со нас за да добиете детални информации за вашето уролошки пореметување и неговото лекување“.