Неврохирургија

Неврохирургија

Одделот за неврохирургија се занимава со дијагноза и хируршки третман на сите структурни нарушувања, дисфункции и карциноми на нервниот систем. Дијагностицираните и третираните болести се движат од вродени аномалии (вродена сколиоза и кифоза, хидроцефалија, спина бифида, менингомиелоцела и краниосиноцитоза), бенигни и малигни тумори на мозокот, 'рбетниот мозок и периферните нерви, аневризма и артериовенозни нарушувања на движењата и каротидна артерија и церебрални артерии. Со оглед на спектарот на горенаведените болести и нарушувања, Одделот за неврохирургија работи во тесна соработка со одделенијата за неврологија, неврорадиологија, радијациона онкологија и невролошка рехабилитација.

Hera Healthcare
Hera Healthcare

Phone

Преглед

Одделот за неврохирургија се занимава со дијагноза и хируршки третман на сите структурни нарушувања, дисфункции и карциноми на нервниот систем. 

 

Дијагностицираните и третираните болести се движат од вродени аномалии (вродена сколиоза и кифоза, хидроцефалија, спина бифида, менингомиелоцела и краниосиноцитоза), бенигни и малигни тумори на мозокот, 'рбетниот мозок и периферните нерви, аневризма и артериовенозни нарушувања на движењата и каротидна артерија и церебрални артерии. 

 

Со оглед на спектарот на горенаведените болести и нарушувања, Одделот за неврохирургија работи во тесна соработка со одделенијата за неврологија, неврорадиологија, радијациона онкологија и невролошка рехабилитација. 

 

Детска неврохирургија Се занимава со дијагноза и хируршки третман на болести на мозокот, 'рбетниот мозок и периферни нерви кои се развиваат во детството и кои се претежно вродени по природа. Примери за овие болести вклучуваат, но не ограничувајќи се на епилепсија, хидроцефалус, дефекти на черепот, спина бифида, деформитети на 'рбетот и тумори на мозокот. 

 

Не е ваша судбина да живеете со неподносливи болки Дегенеративни болести на 'рбетот и нарушувања на дискотОскениот дел од пршлените дегенерира поради стареење , несреќи и трауми. Оптоварувањето на дисковите - структура слична на гел која функционира како перница помеѓу пршлените - се зголемува поради дегенерацијата. 

 

Кога се комбинира со ефектите од стареењето на дисковите, се губи интегритетот на дисковите и се развива хернија. Сите тие ефекти доведуваат до одлив на содржина слична на гел, кога ќе пукне надворешниот слој на дискот. 

 

Дисектомијата се изведува за третман на оваа клиничка слика поврзана со многу силна болка, додека вертебректомијата, ламинектомијата и стабилизационите операции се спроведуваат за придружни болести. Длабокиот мозочен стимулатор, наречен и мозочен пејсмејкер, нуди ветувачки резултати во лекувањето на нарушувања на движењето, како што е Паркинсоновата болест. 

 

Во оваа група процедури спаѓаат и операциите за спастичност и епилепсија. Трауми и фрактури Неврохирургијата се фокусира на хируршки третман на трауматски оштетувања на нервните ткива и органи. Причините за траума вклучуваат пад, спортски активности, сообраќајни несреќи и балистички трауми. 

 

Голем дел од траумите бараат итни или неизборни операции и тие се движат од фрактури на черепот и 'рбетниот столб до повреди на 'рбетниот столб, пресечени нерви и нервни компресии поврзани со траума. 

 

Невро-онкологија Се занимава со хируршки третман на сите примарни и метастатски тумори на нервниот систем. Тие тумори вклучуваат менингиоми, глијални тумори, тумори на хипофизата, тумори на задната јама и тумори на 'рбетниот мозок. 

 

Откако локацијата на туморот е прецизно утврдена со напредни методи на сликање, оштетувањето на ткивото на нервниот систем се минимизира со користење на напредни технолошки средства, како што се невронавигација и невромониторинг. 

 

имплицира испакнување во слаба точка на артериите во мозокот и 'рбетниот мозок. Знаците и симптомите се предизвикани од слабото снабдување со крв во органите и ткивата кои се хранат од погодената артерија. Како резултат на тоа, крвта богата со кислород не може да се носи до ткивата и органите преку капиларите и директно се храни до венскиот систем. 

 

Симптомите варираат во зависност од засегнатиот дел од телото и може да доведат до различни невролошки слики, вклучително и епилепсија. Третманот е хируршки и опциите вклучуваат ендоваскуларен третман и стереотактичка радиохирургија. 

 

Мозочниот удар подразбира оштетување на дел од мозокот секундарно на делумно или целосно откажување да се снабдува со крв во мозокот. Тоа е опасна по живот состојба и неопходен е итен третман. Има два вида: исхемичен и хеморагичен. 

 

Снабдувањето со крв во мозокот е попречено од згрутчување во исхемичен мозочен удар, додека хеморагичниот мозочен удар се карактеризира со слабо снабдување со крв во мозокот поради руптура на артерија. 

 

Третманот на мозочниот удар е диктиран од основната причина и погодениот дел од мозокот. Ослободете се од треморот што го прави животот непријатен. нарушувања. Нарушувањата на движењето најчесто се карактеризираат со забавени движења, неволни контракции, неконтролиран тремор, тешкотии при одење и вкочанетост на мускулите и имаат катастрофални ефекти врз квалитетот на животот. 

 

Паркинсоновата болест е најпознатото едно од нарушувањата на движењето; есенцијалниот тремор, дистонија и други поретки болести спаѓаат во оваа група на болести. Денес, мозочниот пејсмејкер е меѓу најефективните опции за третман на Паркинсоновата болест.

 

Покрај тоа, може да се користи и во третман на есенцијален тремор, дистонија, нарушувања на тик и епилепсија. Длабока мозочна стимулација е медицински термин што се користи за мозочен пејсмејкер. Мозочниот пејсмејкер се состои од три дела; стимулаторот, каблите и батеријата. 

 

Во првата фаза од третманот, се добиваат пресек слики на мозокот (КТ и МРИ) за прецизно да се одреди локацијата на зафатениот дел од мозокот. Сликите на КТ и МРИ се комбинираат и добиената карта на мозокот се поставува на уредот за невронавигација. 

 

Пациентот останува буден во првата фаза од операцијата. За блокирање на болката се администрира локален анестетик. Стапката на грешка е минимизирана со употреба на напредни технологии, како што се невронавигација и невромониторинг. 

 

Електродите се вметнуваат во различни делови на мозочното ткиво за да се провери дали исчезнуваат контракцијата, спазмот, треморот и слични симптоми. По прецизно утврдување на оштетениот дел од мозокот, се поставуваат електроди. 

 

Во втората фаза се дава анестезија и батеријата на апаратот се става во торбичка создадена под клучната коска. Следно, електродите поставени во мозокот се поврзани со батеријата со кабли. 

 

Вградувањето на пејсмејкерот на мозокот е безбедна процедура и стапката на ризик е многу мала (1%). се направени. Пациентите живеат со електродите во мозокот во остатокот од својот живот и тие не се заменуваат. Батеријата на длабокиот мозочен стимулатор сместен под клучната коска се заменува во просек еднаш на секои 5 години со мала процедура. 

 

Терапијата за длабока мозочна невростимулација има две цели: да ги ублажи симптомите на нарушувања на движењето и да ја намали дозата или да престане со лековите што се користат за справување со симптомите. Глобалната мрежа на болници и лекари на Hera Healthcare ви овозможува да имате пристап до сите мултидисциплинарни средства за дијагноза и третман достапни во одделот за неврохирургија. Ве молиме контактирајте не за специјално советување.