Стоматологија

Стоматологија

Видови на нарушувања на устата:

Операција за дебелина

Операција за дебелина

Центар за дебелина: Дебелината во суштина се дефинира како прекумерна акумулација на маснотии во телото. Погодувајќи го целиот свет како пандемија, дебелината предизвикува акумулација на маснотии во артериите и околу висцералните органи, особено црниот дроб, што прво доведува до атеросклероза (наслаги се развиваат внатре во артеријата и тоа доведува до недоволно снабдување со крв во ткивата и органите). од бројни здравствени проблеми, вклучувајќи срцеви заболувања, срцев удар, астма, дијабетес мелитус, хипертензија и апнеја при спиење (привремен прекин на дишењето кој трае неколку секунди за време на спиењето).

ИВФ третмани

ИВФ третмани

Ин-витро оплодувањето (ИВФ) е најчестиот метод на лекување меѓу техниките за асистирана репродуктивност кои се користат за третман на неплодност. Целта на ин витро оплодувањето е да се оплодуваат јајце клетките на жената со сперматозоиди - машки репродуктивни клетки - во лабораторија за да се добијат ембриони кои ќе бидат пренесени на жените за зачнување. Во случај на неплодност од машки фактор, сперматозоидите на мажот се пренесуваат во јајце клетката со многу тенка игла што потоа резултира со развој на ембрион (ICSI: Интра-цитоплазматска инјекција на сперма). Овие ембриони на сличен начин се пренесуваат во матката на кандидатката мајка.

Трансплантација на коса

Трансплантација на коса

Иако постојат многу основни причини за губење на косата, главните причини се генетските фактори кај мажите и хормоналните фактори кај жените. Губењето на косата е еден од најчестите козметички проблеми денес; исто така, трансплантацијата на коса е меѓу најчесто изведуваните козметички процедури. Очекуван услов за здрава личност е да изгуби од 80 до 100 влакна дневно. Од друга страна, дел од нашата коса (обично онаа блиску до тилот) не треба да опаѓа поради нивната природа или - со други зборови - не се чувствителни на андрогени. Трансплантацијата на коса е третман кој обезбедува трајни резултати за секого без никакво нарушување што предизвикува опаѓање на косата или поединци кои не користат никакви лекови што доведуваат до губење на косата.

Преглед

Преглед

Проверката се однесува на здравствен скрининг за лице без здравствен проблем/активна поплака имајќи ги предвид неговата/нејзината возраст, пол, медицинска историја, фамилијарна историја, наследните ризици, нутритивната навика, начинот на живот и факторите на животната средина. За долг и здрав живот…

Естетска и реконструктивна хирургија

Естетска и реконструктивна хирургија

Време е да се помириме со огледалата. Естетската, пластичната и реконструктивната хирургија е дисциплина на науката која се занимава со дијагноза и третман на вродени и стекнати дефекти, деформитети и дисфункции во телото. Главната цел на естетските операции е да го подобрат изгледот, додека пластичните и реконструктивните операции се изведуваат за елиминирање на болестите и враќање на функцијата. Освен операциите кои се вршат исклучиво за козметички проблеми, од суштинско значење е да се постигнат сите овие цели.

Гастроентерологија

Гастроентерологија

Гастроентерологијата се занимава со дијагностицирање, испитување и медицински третман на болести кои потекнуваат или ги зафаќаат гастроинтестиналните органи (уста, хранопроводот, желудникот, тенкото црево, црниот дроб, панкреасот и дебелото црево). Во случај на сомневање за рак на овие органи, биопсијата најчесто ја вршат гастроентеролози.

Урологија

Урологија

Клиниката за урологија се занимава со дијагностика и третман на болести и карциноми на машките и женските уринарни патишта (бубрези, уретери, мочен меур и уретра) и на машките репродуктивни органи (пенис, тестис и простата).

Оториноларингологија (Уво, нос, грло)

Оториноларингологија (Уво, нос, грло)

Оториноларингологија (ENT) е медицинска дисциплина која се фокусира на дијагноза и третман (медицински и хируршки) на болести и дисфункции на главата, вратот, носот и грлото во сите возрасни групи.

Офталмологија

Офталмологија

Офталмолошкиот оддел се занимава со дијагностика и третман (медицински и хируршки) на болести и бенигни и малигни тумори на очната топка и на оптичкиот нерв.

Операција на 'рбетниот мозок и 'рбетот

Операција на 'рбетниот мозок и 'рбетот

Во човечкото тело има 33 пршлени од крајот на черепот до кокцигеумот; 23 од тие пршлени се подвижни. Колоната формирана од тие 33 коски се нарекува 'рбет или 'рбетен столб. Постои структура слична на перница, имено интервертебрален диск, помеѓу секој два пршлени. 'Рбетниот мозок лежи во канал во внатрешноста на' рбетот. Слично на мозокот, 'рбетниот мозок е исто така опкружен со мембрана, каде што циркулира цереброспиналната течност.

Грижа за срце

Грижа за срце

Кардиологијата е медицинска дисциплина која се занимава со дијагностика, испитување и третман на болести кои го зафаќаат срцето, крвните садови кои го хранат срцето (коронарните артерии) и циркулаторниот систем.

Роботска хирургија

Роботска хирургија

Историски гледано, хирургијата го усвои принципот на предизвикување најмала штета на пациентите при хируршки третман на болести. Во минатото, засеците со димензии до десетици сантиметри се правеле при хируршки зафати (на пример, операции направени со отворање на ѕидот на градниот кош). Во догледно време, развојот на хируршките алатки и техники го донесе концептот на минимално инвазивна хирургија. Минимално инвазивната хирургија има за цел да ја минимизира траумата, да ја ублажи постоперативната болка и да го скрати постоперативниот болнички престој, бидејќи им овозможува на хирурзите да вршат операции преку многу мали засеци.

Ортопедија и трауматологија

Ортопедија и трауматологија

Ортопедија и трауматологија е медицинска дисциплина која се занимава со третман на сите болести и канцери на мускулно-скелетниот систем (вродени заболувања, тумори, стекнати заболувања, нарушувања поврзани со траума).

Торакална хирургија

Торакална хирургија

Клиниката за торакална хирургија работи во тесна соработка со Одделението за радиологија, клиниките за лабораторија, медицинска онкологија и пулмонална медицина за дијагноза и третман на долу наведените болести.

Општа хирургија

Општа хирургија

Клиниката за општа хирургија дијагностицира и управува со многу болести кои се премногу долги за да се наведат. Иако старите хируршки техники кои датираат од пред неколку векови сè уште се користат во областа на Општата хирургија, лапароскопските, ендоскопските и операциите со помош на роботи, обично наречени минимално инвазивни операции, стануваат сè попопуларни благодарение на развојот на технологијата.

Трансплантација на коскена срцевина и матични клетки

Трансплантација на коскена срцевина и матични клетки

Што е трансплантација на коскена срцевина и матични клетки? Коскената срцевина е ткиво што се наоѓа во сунѓерести ткива на коските. Матичните клетки кои живеат во коскената срцевина го формираат потеклото на сите клетки во човечкото тело.

Трансплантација на органи

Трансплантација на органи

Трансплантација на хепатална или црн дроб е постапка каде заболениот или повреден црн дроб се отстранува и се заменува со здрав црн дроб од друго лице, наречено донатор.

Неврохирургија

Неврохирургија

Одделот за неврохирургија се занимава со дијагноза и хируршки третман на сите структурни нарушувања, дисфункции и карциноми на нервниот систем. Дијагностицираните и третираните болести се движат од вродени аномалии (вродена сколиоза и кифоза, хидроцефалија, спина бифида, менингомиелоцела и краниосиноцитоза), бенигни и малигни тумори на мозокот, 'рбетниот мозок и периферните нерви, аневризма и артериовенозни нарушувања на движењата и каротидна артерија и церебрални артерии. Со оглед на спектарот на горенаведените болести и нарушувања, Одделот за неврохирургија работи во тесна соработка со одделенијата за неврологија, неврорадиологија, радијациона онкологија и невролошка рехабилитација.

Неврологија

Неврологија

Неврологијата е наука која се занимава со дијагноза и медицински третман на нарушувања на нервниот систем (мозок, 'рбетниот мозок и периферните нерви). Бидејќи функционирањето на мускулите зависи од сигналите што ги пренесуваат нервите, нарушувањата на мускулите и движењето исто така се вклучени во болестите што се дијагностицираат и лекуваат на ова поле.

Третман на рак (онкологија)

Третман на рак (онкологија)

Стапката на раст на клетките во човечкото тело се проверува и регулира со одредени контролни механизми. Генетските и еколошките фактори го нарушуваат овој контролен механизам, што резултира со абнормален раст на клетките и рак.