Стоматологија

Стоматологија

Видови на нарушувања на устата:

Hera Healthcare
Hera Healthcare

Phone

Рак на устата

Ракот на усната шуплина се развива во две различни фази, почнувајќи со цветањето на абнормалните клетки на карцином, а потоа преминувајќи кон растот на рани во устата кои остануваат таму. 

 

Овие лезии на устата може да се појават насекаде во различни области на усната шуплина и може да бидат крајно ризични доколку не се лекуваат

Атрофија на гингивата

Атрофија на гингивата е кога вашите непца почнуваат да мигрираат по површината на забот за да ги остават изложени. Ова често предизвикува чувствителност на забите на храна и супстанции.

Забна ерозија

Забната ерозија, позната и како ерозија на глеѓта, ерозивно абење или ерозија на забите се јавува кога има губење или абење на забното тврдо ткиво поради кисели материи, а не бактерии. 

 

Безалкохолните пијалаци, особено газираните газирани пијалоци и спортските пијалоци, се чини дека се значајна причина за оваа состојба.

Синдром на испукани заби

Синдромот на испукани заби е резултат на бруксоманија, која е навика за ненамерно чкртање на забите, особено за време на спиењето, предизвикувајќи внатрешна пукнатина на забите.

 

Пукнатината на забот обично е тешко да се види, но може да предизвика силна болка при гризење под прав агол. Сепак, мала пукнатина на заб обично не предизвикува болка. Вообичаените третмани вклучуваат индиректни реставрации.

Дентален плак и калкулус

Денталниот плак или орален биофилм е мека леплива фолија која се формира на површината на забите и има милиони бактерии. Овој бактериски филм се акумулира кога супстанциите што содржат рафинирани јаглехидрати (скроб и шеќери) не се чистат. 

 

Штом плочата ќе се стврдне, таа се претвора во забен камен или калкулус што пак може да доведе до расипување на забите доколку не се лекува.