Операција за дебелина

Операција за дебелина

Центар за дебелина: Дебелината во суштина се дефинира како прекумерна акумулација на маснотии во телото. Погодувајќи го целиот свет како пандемија, дебелината предизвикува акумулација на маснотии во артериите и околу висцералните органи, особено црниот дроб, што прво доведува до атеросклероза (наслаги се развиваат внатре во артеријата и тоа доведува до недоволно снабдување со крв во ткивата и органите). од бројни здравствени проблеми, вклучувајќи срцеви заболувања, срцев удар, астма, дијабетес мелитус, хипертензија и апнеја при спиење (привремен прекин на дишењето кој трае неколку секунди за време на спиењето).

Hera Healthcare
Hera Healthcare

Phone

Како се дијагностицира дебелината?

Индексот на телесна маса (БМИ) е глобално прифатен модалитет за проценка на телесната тежина. Се пресметува со делење на телесната тежина (во килограми) со висината (во метри) на квадрат. 

 

Вредностите над 25 кај жените и 30 кај мажите подразбираат дебелина, а вредностите над 40 укажуваат на морбидна дебелина.

Која е функцијата на центарот за дебелина?

Во центарот за дебелина работи мултидисциплинарен тим од интернисти, ендокринолози, хирурзи за дебелина, диететичари, физијатри и психијатри. 

 

Со оглед на фактот дека ризикот од коегзистирачки болести е многу висок кај дебелите пациенти, мултидисциплинарниот тим соработува со сите други медицински одделенија.

Третман на дебелина

Во основа, дебелината значи дека енергијата земена со консумираната храна е повеќе од количината на енергија неопходна за телото да ги исполни своите функции. Ако поединецот нема генетска предиспозиција или болест, двата главни основни фактори на дебелината се нездравата исхрана и седентарен начин на живот.

 

Немате бариера против вашата идеална телесна тежина

Затоа, важно е да се следи оваа листа во третманот на дебелината

Диетална терапија

Бидејќи главната основна причина за дебелината е нарушена енергетска рамнотежа, во првиот чекор треба да се планира посебна диета за пациентот. 

 

Вишокот телесна тежина треба постепено да се намалува до идеалната телесна тежина со план направен од лекарот и диететичарот. Бидејќи губењето на вишокот килограми за кратко време е нездрав пристап, пациентите треба строго да се придржуваат до планот направен од лекарот и диететичарот. 

 

Здравата исхрана не треба да се смета само како третман на дебелината, таа треба да се смета како клуч за здрав живот.

Терапија со вежбање

Друг начин да се спречи позитивен енергетски биланс што доведува до акумулација на маснотии е да ги зголемите калориите согорени од телото. Иако физички активниот живот и редовното вежбање се начини да се ослободите од дебелината, овој пристап треба да го примени секој кој сака да одржува долг и здрав живот.

 

Видот, зачестеноста, интензитетот и времетраењето на вежбањето нужно треба да ги определи лекар, физијатар, па дури и тренер за вежбање, доколку е потребно. Во спротивно, негативните ефекти врз срцето и респираторниот систем ќе ја прикријат очекуваната добивка.

 

Лекување со лекови

Целта на медицинскиот третман на дебелината е да се елиминира основната причина за дебелината и да се третираат компликациите.

 

Медицинскиот третман нужно треба да се користи како што е наложено од лекарот и терапии за исхрана и вежбање треба да се одржуваат истовремено за успешен третман.

 

Хируршки третман

 

Иако хирургијата за дебелина историски има за цел да овозможи губење на тежината, откриено е дека покрај губењето на тежината, навреме ги елиминира и метаболичките проблеми предизвикани од дебелината (хипертензија, дијабетес мелитус, хепатостеатоза, отпорност на инсулин итн.).

 

Постојат некои критериуми кои пациентите треба да ги исполнуваат за да бидат подобни за операција за дебелина. Тие критериуми вклучуваат индекс на телесна маса над 40 (оваа вредност е 35 за лица со болести предизвикани од дебелина), неможност да се елиминира дебелината со диета, вежбање и медицински третман најмалку една година, способност на пациентот да ја разбере причината за дебелината. 

 

операција и утврдување дека пациентот ќе се придржува до препораките за одржување на идеалната телесна тежина по операцијата, отсуство на хормонално нарушување што доведува до дебелина, возраст на пациентот е постар од 15 години и отсуство на болест што може да ја контраиндицира операцијата.

 

Иако многу техники се развиени со години, подолу споменатите методи се користат за хируршко справување со дебелината во современата медицина:

 

1. Гастричен бајпас: Гастрична бајпас хирургија е вклучена во групата на комбинирани операции бидејќи и го намалува обемот на желудникот и ја намалува апсорпцијата. Прво, волуменот на желудникот се намалува на приближно 30-50 cc во оваа операција. 

 

Следно, оваа мала стомачна торбичка е поврзана со последниот сегмент на тенкото црево. Така, пациентите можат да се чувствуваат сити со многу помалку храна бидејќи стомакот е намален. Апсорпцијата на сварената храна се намалува бидејќи дигестираната храна заобиколува голем дел од тенкото црево и стигнува до последниот сегмент на тенкото црево. 

 

Гастрична бајпас хирургија е првенствено префериран тип на операција за пациентите кои се дијабетичари, кои користат инсулин долго време и имаат индекс на телесна маса на граничните граници на морбидна дебелина.; Постапката се изведува под општа анестезија успешно со лапароскопска (затворена) метода.

 

Резултатите од операцијата на гастричен бајпас се неповратни. Операцијата обезбедува трајно и ефикасно губење на тежината. Како што е случај со сите операции, операциите на гастричен бајпас може да доведат до одредени компликации. Ова е приближно 15% ризик, додека ризикот од сериозни компликации е уште помал.

 

2. Гастректомија на ракави: Во моментов, како најчесто користена хируршка техника за намалување на големината на желудникот, оваа операција докажана е ефикасност во губење на тежината и елиминирање на метаболичките нарушувања. 

 

Слично на гастричниот бајпас, гастректомијата на ракавот се изведува под општа анестезија; на желудникот му се дава облик на цевка или банана и неговиот волумен е намален за 80%. Затоа, пациентите може да се чувствуваат сити со многу мала количина на храна. 

 

Со оглед на тоа што е отстранет и делот на желудникот кој го лачи хормонот на гладот (грелин), апетитот е потиснат.

 

И двајцата ја достигнуваат вашата идеална телесна тежина и се ослободуваат од лековите што ги земате за коегзистирачки болести

 

Пациентите губат тежина, а зголемувањето на телесната тежина исто така се спречува со гастректомија на ракави. Покрај тоа, повеќето коморбидитети, исто така, може да се елиминираат и повеќето од пациентите немаат потреба да ги користат лековите што ги земале за коегзистирачките заболувања.

 

Иако се постигнуваат успешни резултати со хируршки зафати за дебелина, пациентите треба да бидат следени одредено време по овие операции, да користат витамински суплементи препорачани од лекарите и строго да ги следат советите за исхрана и вежбање кои се неопходни за здрав живот.

 

Можете да контактирате со глобалната мрежа на болници и лекари на Hera Healthcare и да добиете советодавни услуги за одредување на најсоодветната операција за вашата состојба, поставување здравствени цели, одржување на идеалната телесна тежина постигната по третман на дебелина и операција.